//Elevii sud-coreeni au susținut astăzi cel mai important examen al vieții lor, The College Scholastic Ability Test (CSAT)

Elevii sud-coreeni au susținut astăzi cel mai important examen al vieții lor, The College Scholastic Ability Test (CSAT)

Astăzi, începînd cu ora 8,40 dimineața (ora Coreei de Sud) a început cel mai important examen care există în viața unui tânăr sud-coreean și de care depinde întreg viitorul acestuia, „Suneung” sau „CSAT”.

Examenul a fost amânat cu o săptămână, din cauza cutremurului de 5,4 grade pe scara Richter, care s-a produs pe 15 noiembrie în orașul Pohang.

Anul acesta, 593.527 de elevi s-au înscris pentru a susține acest examen, care durează 9 ore. La fel ca în fiecare an, această zi a fost una specială în întreaga Coree de Sud, fiind luate măsuri de asigurare a liniştii liceenilor examinaţi.

Există hotărâri guvernamentale care obligă toate firmele și instituțiile ca în această zi, activitatea să înceapă cu o oră mai târziu, traficul este restricționat pe o rază de 200 m din jurul școlilor unde se ține examenul iar traficul aerian este întrerupt timp de 25 de minute, începând cu ora 13,00, pe timpul susținerii probei orale.

În fiecare an, aceste examene relansează dezbaterea despre obsesia sud-coreeană pentru reuşita şcolară, despre avantajele şi inconvenientele unui sistem de educaţie deseori considerat în străinătate drept un model de meritocraţie.

Toţi visează să ajungă la primele trei universităţi ale ţării, adică la Universitatea din Seul, Universitatea Coreei şi Universitatea Yonsei, abreviate SKY (cerul) . Iar, pentru a atinge cerul, un absolvent de liceu trebuie să obţină 450 de puncte din 500 la acest examen.

Deşi concurenţa acerbă generează excelenţă, după cum arată scorurile universităţilor sud-coreene în clasamentele internaţionale, aceasta are şi rezultate mult mai puţin lăudabile, precum un nivel ridicat de depresie şi sinucideri.
Surse: chinadaily.com.cn; adevarul.ro