//9 octombrie – „Hangul Day” – Ziua alfabetului coreean

9 octombrie – „Hangul Day” – Ziua alfabetului coreean

„Hangul Day” („Ziua Hangul”) este ziua în care coreenii sărbătoresc alfabetul coreean, denumit Hangul.

În Coreea de Sud, alfabetul coreean se sărbătorește pe 9 octombrie, ziua în care a fost proclamat alfabetul coreean (în anul 1946, când a fost publicat documentul prin care a fost prezentat alfabetul coreean), denumit „hangul”, în timp ce în Coreea de Nord, această sărbătoare se ține pe 15 ianuarie (1944), ziua în care s-a anunțat crearea noului alfabet.Înainte de a exista alfabetul hangul, încă din timpul Dinastiei Joseon și până în secolul al XV-lea, poporul coreean folosea în scriere caracterele clasice chinezești, dar cu fonetica limbii coreene. Cum între limba coreeană și cea chineză există diferențe majore, era necesar să fie învățate extrem de multe caractere chinezești, ceea ce era foarte dificil pentru pătura de jos a populației, care nu aveau acces la educație.
Din această cauză, în anul 1443, Regele Sejong a decis ca limba coreeană să aibă propriul alfabet. Așa că, în anul 1944, noul alfabet a fost complet.

În comparație cu caracterele chinezești, alfabetul coreean hangul este incredibil de ușor de învățat. Coreenii declară că „un om deștept îl poate învăța într-o dimineață, în timp ce unui prost îi ia zece zile”.  În anul 2009, pentru a sărbători 563 de ani de la înființarea alfabetului, în Piața Gwanghwamun din Seul, în fața Palatului Gyeongbok, a fost dezvelită statuia din bronz a Regelui Sejong cel Mare, care este considerat unul dintre cei mai de vază regi ai dinastiei Joseon, care are o înălțime de 6,2 metri și cântărește 20 de tone.
Sursa: en.wikipedia.org; 90daykorean.com