//Cele mai ciudate superstiții în care coreenii cred cu toată convingerea

Cele mai ciudate superstiții în care coreenii cred cu toată convingerea

Să nu calci pe canal, să nu treci pe sub scară, să nu-ți taie calea o pisică neagră, toate aceste superstiții le știm deja, pentru că și mulți dintre noi credem în ele.

Dar și coreenii au superstițiile lor, iar pentru noi, europenii, multe dintre ele sigur ni se par ciudate și chiar amuzante.Vedeți mai jos câteva din superstițiile în care cei din Coreea de Sud cred și le respectă cu maximă strictețe:

1.)Să nu te muți sau să pleci de acasă în anumite zile din lună

Îți planifici mutarea într-o altă casă sau vrei să pleci într-o excursie sau vacanță? Coreenii cred că dacă pleci de acasă în anumite zile ale lunii, spiritele malefice te vor urmări în noul loc. Credința lor din folclor spune că prin plecarea ta de acasă, împiedici spiritele să ajungă în Ceruri. Din fericire pentru ei, există un calendar care îi ajută să aleagă corect data plecării sau a mutării, pentru a ține departe de ei spiritele rele, așa că se feresc de zilele în care este scris „손없는날”.

2.) Omorât de ventilator

Din cauza numeroaselor decese datorate ventilatoarelor electrice, coreenii au adoptat o nouă superstiție „omorât de ventilator”. În rândul populației din Coreea de Sud, se crede că prin mișcarea aerului creat de ventilator în jurul feței, oamenii au probleme de respirație și se sufocă. De aceea, superstițioșii coreeni cred că totul este în regulă doar dacă folosești ventilatorul cu un geam sau o ușă deschisă. Însă, dacă închizi și ușile și ferestrele, înseamnă că „o cauți cu lumânarea”. Nimeni nu își dorește ca pe mormântul său să scrie „omorât de un ventilator”.3.) Să nu fluieri noaptea

Fluieri în timp ce muncești? Desigur, asta arată că ești fericit. Dar să fluieri noaptea, nu este cea mai bună idee dacă ești în Coreea de Sud. Chiar dacă ești fericit, e mai bine să eviți acest lucru, întrucât fantomelor și șerpilor le place acest sunet noaptea, iar coreeni cred că e mai bine să îi ții departe. Așa că, dacă îți vine să fluieri, mai bine aștepți până răsare soarele!

4.) Numărul Patru

Există o vorbă universal valabilă care spune „Doi înseamnă tovărășie, trei e un grup”. Dar ce zic cei din Coreea de Sud despre cifra „patru”? Pentru ei, înseamnă ghinion sau chiar „moartea”, deoarece cuvântul „patru” scris în litere „사” semnifică și „moartea”. Această superstiție merge atât de departe, încât de multe ori, butonul de la lift pentru etajul 4 sau atunci când sunt numerotate etajele, cifra „4” este înlocuită cu litera „F”. Apartamentele a căror număr conțin și cifra „4” au o valoare de piață mai mică decât celelalte apartamente, pentru că se consideră că aduce ghinion.

5.) Să nu faci cadou papuci

Pe lângă faptul că e greu să nimerești perfect mărimea la papuci a cuiva, în Coreea de Sud este ceva care nu trebuie făcut niciodată. Ei cred că cel care primește papucii, își va părăsi partenerul, asta însemnând despărțire. Deci, dacă sunteți în Coreea, faceți cadou o pereche de papuci doar dacă vreți să îi dați partenerului un indiciu.6.) Să nu-ți scuturi (agiți) picioarele

În cultura coreeană, picioarele simbolizează bunăstare și prosperitate. Dacă îți scuturi (zgâlțâi) picioarele, scuturi și bunăstarea de pe tine.

7.) Să nu-ți scrii numele cu cerneală roșie

Dacă îți scrii numele cu culoarea roșie înseamnă mare ghinion. Această superstiție vine din faptul că în vechime, numele morților era scris cu roșu.

În plus, dacă scrii numele altcuiva cu roșu, înseamnă că îi dorești moartea.

8) Îți apar porci în vis

Dacă tocmai te-ai trezit și îți amintești că ai visat un porc, asta înseamnă noroc. Porcul, în cultura coreeană, semnifică noroc, bunăstare și succes.9.) Să nu-ți atingi ochii după ce ai atins un fluture

Superstiția coreeană spune că dacă îți atingi ochii după ce ai atins un fluture, vei orbi.

10.) Să nu sari peste copilul tău

Pe lângă faptul că poate fi periculos, să sari peste copilul tău nu este chiar cea mai bună idee, căci se spune că acesta nu va crește înalt. Această superstiție o găsim și în cultura noastră.

11.) Dacă mănânci aripi de pui, îți vei înșela partenerul

Ce legătura are una cu alta? Se pare că pentru coreeni există o logică: cum aripile de pui conțin mult colagen, asta te va face mai frumoasă. Deci, dacă vei fi mai frumoasă, normal că îți vei înșela partenerul!12.) Să nu mănânci supă de alge de mare înainte de a da un test

Așa cum algele din supă sunt alunecoase, și cunoștințele tale vor fi alunecoase și nu vei reuși să răspunzi corect la întrebări.

13.) Să mănânci yeot (caramele coreene) înainte de examene

Yeot sunt caramele coreene făcute din orez cleios și pentru că sunt lipicioase, se consideră că și norocul se va lipi de tine. Așa că toți elevii din Coreea de Sud mănâncă yeot înainte de un examen pentru a-i ajuta să dea răspunsurile corecte.

14.) Mâncare aspectuoasă, copii frumoși

Unii superstițioși coreeni cred că o mâncare aspectuoasă contribuie la înfățișarea copiilor lor. De exemplu, feliile de gimbap sunt mult mai estetice decât capetele, așa că o femeie însărcinată nu trebuie să mănânce niciodată capetele de la gimbap dacă vrea să aibă un copil frumos.
Sursa: 90daykorean.com; koreaboo.com