//Coreea de Nord critică filmele și dramele „insultătoare” ale Coreei de Sud

Coreea de Nord critică filmele și dramele „insultătoare” ale Coreei de Sud

Mass-media nord-coreeană s-a arătat iritată de recentele filme și drame din Coreea de Sud, considerând că au pus Nordul într-o lumină proastă și s-au implicat în „provocări atroce”.

Site-ul Uriminzokkiri este un site web controlat de statul nord-coreean, ce oferă știri de la Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord și distribuie informații prin Twitter, YouTube și Flickr, în prezent fiind blocat pentru Coreea de Sud. 

Acest site nu menționează titluri specifice, dar criticile apărute aici sunt percepute în Sud că vizează cea mai recentă dramă TV „Crash Landing on You” și filmul de acțiune „Ashfall”: „Recent, autoritățile sud-coreene și producătorii de filme au lansat filme anti-republică și drame TV care sunt înșelătoare, fabricate, absurde și impure, depunând toate eforturile pentru a face o propagandă strategică”, a apărut recent scris pe acest site.

Coreea de Nord este foarte sensibilă la orice critică adusă țării lor. Relațiile cu Sudul s-au deteriorat în ultimul an, în ciuda faptului că, din 2018, Coreea de Nord a pornit pe o cale fără precedent a diplomației internaționale cu Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii.O insultă de nesuportat

Acțiunea filmului „Ashfall”, cunoscut și sub titlul „Mount Paektu” („Muntele Paektu”), lansat în decembrie 2019 și în care joacă în rolurile principale Lee Byung Hun, Ha Jung Woo, Ma Dong Seok, Bae Suzy și Jeon Hye Jin, este centrată pe Muntele Paektu, un vulcan adormit din Coreea de Nord. Acest loc este unul sacru atât în cultura nord-coreeană, cât și în cea de sud.

În film, acest vulcan, care nu a mai fost activ de peste o sută de ani, erupe brusc, cauzând cutremure severe în întreaga peninsulă coreeană, iar singura soluție găsită de savanți pentru a opri acest dezastru, este să pună o bombă atomică în interiorul muntelui.Numai ideea că cineva ar putea să le fure armele nucleare pentru a distruge muntele lor sacru, probabil că a creat multă furie celor de la Phenian (capitala Coreei de Nord). Și mai supărător a fost, cu siguranță, ideea folosită în acest film că cele două guverne reunite își dau mâna pentru reconstrucția celor două țări și faptul că în timpul cutremurului, se prăbușește clădirea în care își are sediul Partidul Muncii, un simbol politic pentru nord-coreeni.

Muntele Paektu se vede zilnic în spatele crainicei televiziunii nord-coreene

Muntele Paektu este un loc special în identitatea acestei țări. Vârful acestui munte este un loc sacru în cultura nord-coreeană și parte din propaganda de glorificare a familiei Kim (care conduce dictatorial această țară, încă din 1948, de la crearea Coreei de Nord, și până în prezent), fiind considerată ca „descendentă a Muntelui Paektu”.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, călare pe un cal alb, într-o vizită simbolică pe Muntele Paektu

În propaganda nord-coreeană se spune despre „dragul lor lider” Kim Jong Il (tatăl actualului lider Kim Jong Un), care a murit în 2011, că s-a născut într-o colibă de pe acest munte.

„Este păcat că producătorii de filme și programe produc astfel de programe insultătoare, în timp ce își distrug integritatea, demnitatea și conștiința ca artiști și sunt orbiți de dorința de a face bani”, este scris pe acest site.O altă posibilă țintă a tiradelor critice ale celor din Coreea de Nord este recenta dramă de mare succes „Crash Landing On You”, în care joacă Hyun Bin și Son Ye Jin. Drama spune povestea de dragoste dintre un ofițer nord-coreeană cu o femeie de succes și foarte bogată din Coreea de Sud, care ajunge accidental în Coreea de Nord după ce nu a mai putut controla parapanta în timpul unei vijelii.

Drama a fost lăudată pentru portretizarea nuanțată a Coreei de Nord, acest lucru realizându-se deoarece unul dintre consultanții scenariștilor este un fugar din această țară. Aceasta este descrisă ca o țară sub-dezvoltată, în care este întrerupt foarte des curentul electric și numai elita se bucură de o viață privilegiată.

Kwak Moon Wan – fugar nord-coreean și consultant al dramei

Editorialul de pe site-ul Uriminzokkiri spune că „divizarea tragică a celor Coree au transformată într-o sursă de amuzament”, numindu-i pe producători și artiști „niște mizerabili și gunoaie umane, fără conștiință”. „Guvernul Coreei de Sud și casele de producție vor plăti pentru faptul că au făcut astfel de filme și programe, pline de manipuilare și ficțiune, care insultă realitatea situației luminoase a Nordului”.Sursa: bbc.com/news