//Cultul alcoolului în Coreea de Sud

Cultul alcoolului în Coreea de Sud

Dacă vei avea vreodată ocazia să mergi în Coreea de Sud, probabil vei observa imediat cât de mult se bea în această țară. De fapt, este stabilit statistic că sud-coreeni beau cel mai mult față de celelalte țări asiatice.

Dacă vei merge în calitate de student sau să muncești, îți vei da seama cât de dificil este să scapi de aceste întâlniri unde se bea. Aproape de fiecare dată când te întâlnești cu cineva, fie că e cineva pe care nu l-ai cunoscut până atunci sau un vechi prieten, se va sugera de fiecare dată să se meargă la un pahar.Băutura care le place cel mai mult sud-coreenilor este soju, băutura lor tradițională, care se obține din orez și a cărei concentrație de alcool poate varia între 16,8% și 53 %.

Sud-coreeni cred că întâlnirile la un pahar de alcool îi ajută să devină mai apropiați


Cel mai important motiv pentru care există acest cult al alcoolului în Coreea de Sud este faptul că, la un pahar de băutură, oamenii devin mai deschiși. Chiar și cea mai timidă persoană, după un pahar de soju devine mai vorbăreață și astfel reușesc să te cunoască mai bine. Mai mult decât atât, sud-coreenii cred că dacă beau un pahar împreună, se încheagă o prietenie mai solidă cu acea persoană. Se pare că acest principiu se aplică atât în cazul relațiilor personale, cât și pentru cele de serviciu.Alcoolul este incredibil de accesibil

Dacă ai 19 ani și dovedești asta cu o carte de identitate, îți poți procura alcool de oriunde, fie în baruri sau magazine. Cu cel mult 1.500 de woni (echivalentul la aproximativ 1 Euro), adică mai ieftin decât o sticlă de apă în multe țări occidentale, îți poți cumpăra o sticlă de soju. Mai mult decât atât, în această țară nu există nicio regulă sau lege care să interzică vânzarea în vreun magazin a băuturilor alcoolice tari, așa că, în orice magazin, fie zi sau noapte, îți poți cumpăra fără probleme alcool.

Întâlnirile la un pahar fac parte din cultul muncii

Poate nu este chiar o obișnuință ca în majoritatea companiilor să se bea în timpul programului de lucru, dar este un lucru comun să se meargă din când în când la cine cu colegii, unde, evident, se bea. Sunt numeroase motive pentru care se organizează astfel de reuniuni, dar cea mai importantă este consolidarea relațiilor dintre colegi și dintre subalterni și șef. Așa că, dacă nu participi, se consideră un afront.

Acest cult al alcoolului își are origini străvechi

Încă de când s-a inventat alcoolul, cu multe sute de ani în urmă, sud-coreenii au avut acest obicei de a consuma alcool atunci când celebrau o sărbătoare importantă. Încă de atunci și până astăzi, consumul de alcool are loc și pe timpul ritualurilor în care îți arăți respectul față de strămoși. Motivele pentru a bea un pahar poate sunt un pic diferite în zilele noastre față de cele de acum câteva sute de ani, dar alcoolul a ocupat întotdeauna un loc important în viața sud-coreenilor.Ierarhia zice că nu poți spune „nu”

Dacă o persoană mai în vârstă îți oferă de băut, este obligatoriu să accepți toate paharele oferite, în semn de respect. Dacă mai ești și invitat de acesta la un pahar, trebuie să te simți mândru, pentru că se consideră a fi un compliment deosebit pentru tine. În Coreea de Sud există chiar și multe reguli pe care este obligatoriu să le respecți, atunci când bei cu cineva mai vârstnic decât tine. Astfel, trebuie să ții sticla cu amândouă mâinile atunci când torni în pahar și să accepți paharul întins tot cu ambele mâini; niciodată nu îți torni singur în pahar; când bei paharul, întotdeauna trebuie să întorci capul într-o parte, niciodată nu îl bei cu fața către cei mai în vârstă.

Dacă vrei să refuzi un pahar, trebuie să o faci cu mult tact

Să spui „nu” în mod direct cuiva care te invită la un pahar se consideră o bădărănie. Totuși, sud-coreeni vor înțelege că nu poți bea dacă motivezi refuzul prin motive medicale (ești sub tratament medicamentos) sau din motive religioase. Trebuie doar să spui „nu” într-un mod deosebit de politicos, sugerând că medicamentele pe care le iei nu îți permit să bei alcool.

Să trăiești în Coreea de Sud poate fi destul de stresant


Pentru a mai scăpa de stresul cotidian, la sfârșitul zilei de muncă, majoritatea sud-coreenilor se întâlnesc în mod obișnuit la un pahar, fie cu familia, cu prietenii sau cu colegii de serviciu. Toată lumea știe că viața pare mai ușoară după ce îți poți împărtăși cu alții greutățile prin care treci, în plus mai poți și afla că și celorlalți le este la fel de greu ca și ție. Și unde poți face asta cel mai bine, dacă nu la un pahar de alcool.

Nu trebuie să îți faci griji pentru mahmureală


Sud-coreenii au o mulțime de leacuri care să înlăture mahmureala. Un pahar de soju băut la prima oră a dimineții, o înghețată de grapefruit, o supă specială pentru mahmureală sau chiar o poțiune „magică”, făcută din ingrediente naturale și pe care o poți cumpăra de oriunde, toate te scapă de durerile de cap de după o băută care te pot țintui la pat întreaga zi.

Cel mai bine este să consumi alcool cu moderație dar, dacă ajungi în Coreea de Sud, ar fi o experiență de neuitat să petreci o noapte nebună de soju cu localnicii, măcar o dată în viață!

Doar să nu uitați care sunt remediile împotriva mahmurelii!
Sursa: 90daykorean.com