//Jang Na Ra

Jang Na Ra

Jang Na Ra este una din cele mai talentate artiste sud-coreene, fiind foarte cunoscută atât ca actriță, cât ca și cântăreață, popularitatea ei fiind deosebit de mare în Coreea de Sud și în China, dar este foarte cunoscută și în întreaga lume, printre iubitorii culturii sud-coreene.

 Nume real: Jang Na Ra (장나라)

Data nașterii: 18 martie 1981

Locul nașterii: Seul, Coreea de Sud

Înălțimea: 163 cm

Educația: Universitatea Chungang, Facultatea de Arte, Departamentul Teatru

Profesia: actriță (licențiată în teatru și film) și cântăreață

Agenția: Rawon Culture

Familia: părinți și un frate mai mare

Jang Na Ra alături de mama ei
Jang Na Ra alături de mama ei
Jang Na Ra alături de fratele ei
Jang Na Ra alături de tatăl ei
Jang Na Ra alături de tatăl ei

Jang Na Ra a descoperit pasiunea pentru actorie încă de când era mică, tatăl său, Ju Ho Seong, fiind actor, producător și regizor, iar fratele său, Jang Seong Wan, este editor de film. Pe când era în școala primară, ea a apărut pentru prima dată pe scenă alături de tatăl său în piesa de teatru „Mizerabilii” (după romanul cu același titlu al lui Victor Hugo), acela fiind momentul în care a început să apară interesul pentru actorie.Pe timpul liceului, a fost model pentru reclame de televiziune. În martie 2000, ea a fost admisă la Universitatea Chung-ang, Departamentul de Teatru, ea reușind să își finalizeze studiile abia 10 ani mai târziu, în 2010, din cauza carierei artistice pe care a început-o în 2001. La terminarea studiilor, universitatea i-a înmânat o diplomă de recunoaștere a contribuției sale la activitățile universitare.

Jang Na Ra a fost trainee la compania SM Entertainment, unde s-a pregătit pentru a deveni interpretă solo, debutând în 2001. Agenția SM, însă, a renunțat apoi la ea, deoarece s-a considerat că nu va putea să câștige niciodată prea multă popularitate, în comparație cu alți artiști. Albumul său de debut, „First Story”, cu piesa principală „Buryng My Face in Tears” nu a fost extrem de bine primit la început, ocupând doar locul 12 în clasamentele muzicale sud-coreene.

Însă, după apariția ei în popularul sitcom „New Nonstop” (tot în anul 2001), a devenit mult mai cunoscută, următoarele sale piese pop lansate ajungând în topurile celor mai multe din clasamentele muzicale. Albumul a ajuns să se vândă în 300.000 de copii, iar la finalul anului 2001, Jang Na Ra a primit premiul pentru cea mai nouă artistă la numeroase ceremonii de decernare a premiilor muzicale.În anul 2002, piesa „Sweet Dream” care a apărut pe cel de-al doilea album al său, „Sweet Dream” Vol. 2, a înregistrat o imensă popularitate, fiind numărul 1 în toate clasamentele muzicale din Coreea de Sud, iar albumul său a fost unul din cele mai bine vândute albume din acel an. Pentru acest album, Jang Na Ra a câștigat de două ori Marele Premiu (Daesang) în acel an, la MBC Music Festival și KBS Music Awards. Totodată, a fost onorată cu premiul „Cântărețul sud-coreean al anului” de către chinezi, la  CCTV-MTV Awards din China, în anul 2003.

Cu o popularitate crescândă în rândul chinezilor, Jang Na Ra lansează în 2005 primul său album în limba chineză, care a fost un uriaș succes. Ea a fost primul artist străin care a reușit să vândă în China peste 1 milion de exemplare.

Ca actriță, Jang Na Ra a primit primul său rol principal în anul 2002, în comedia romantică a canalului de televiziune SBS, „Successful Story of a Bright Girl”, care a fost bine primită de public, având o audiență mare. Prin acest rol a reușit să câștige premiul „Best New TV Actress Award” la Baeksang Arts Awards. În același an, a mai apărut într-o comedie romantică „My Love Patzzi”, dramă care a fost, de asemenea, foarte bine primită de public.Cu două drame de succes și hit-ul său „Sweet Dream” care a ținut topul clasamentelor muzicale, 2002 a fost anul în care Jang Na Ra a intrat în rândul celebrităților din Coreea de Sud.

După imensul succes muzical înregistrat în China, Jang Na Ra a prins curaj și a acceptat să joace în drama chinezească „My Bratty Princess” (2005), rol care a catapultat-o ca Hallyu Star al valului sud-coreean din China. Au urmat, apoi, multe alte roluri în drame și filme chinezești, ea fiind apreciată și iubită în China, la fel ca în țara ei natală.

~ Curiozități despre Jang Na Ra ~

  • Știe să cânte la flaut și la pian.
  • Este și producător muzical.
  • Suferă de ulcer gastric, sindrom de intestin iritabil, atacuri de panică și acrofobie (teama de înălțimi) din cauza stresului emoțional de pe scenă. Din anul 2014, a căpătat o teamă excesivă și nu se mai poate urca pe scenă, de aceea a renunțat la cariera de cântăreață, concentrându-se doar pe actorie.
  • Este bine cunoscută pentru aspectul său tânăr.
  • În anul 2004, a fost desemnată reprezentant pentru relații publice a Ambasadei Chinei din Coreea de Sud.
  • S-a implicat activ în promovarea unor alegeri electorale corecte, atât la alegerile prezidențiale din 2002, cât și la cele din 2017.
  • În iunie 2010, a fost numită profesor asociat la Universitatea Huajia din Beijing, China.
  • În anul 2011, a fost numită ambasador onorific pentru promovarea turismului în Seul.
  • Jang Na Ra este bine cunoscută pentru numeroase activități și donații caritabile, în 2017 dezvăluindu-se faptul că, din 2001, de la debutul său, și până atunci, actrița donase în total peste 12 milioane de dolari, pentru diferite cauze umanitare: dezastre naturale, organizații academice, copii și oameni necăjiți și săraci, etc.~ Viața sentimentală ~

Despre viața sentimentală a actriței Jang Na Ra nu se cunosc foarte multe detalii, ea încercând să își păstreze departe de ochii publicului viața privată.

În iunie 2017, un site media a lansat zvonul că Park Bo Gum și actrița Jang Na Ra se pregătesc de nuntă. Cei doi au jucat împreună în drama „Hello Monster” (cunoscută și sub numele de „I Remember You”) în 2015. Zvonurile lansate spuneau că cei doi au fost văzuți pe o stradă unde există locații în care se organizează nunți (Cheongdam Wedding Street), fără să existe măcar vreo fotografie cu cei doi, care să dovedească acest lucru. Internăuții au fost convinși de aceste zvonuri după ce, la un fan miting, l-au văzut pe Park Bo Gum purtând un inel. Cei doi, dar în special actrița Jang Na Ra, au fost asaltați de furia fanilor și de numeroase comentarii malițioase, din cauza diferenței mari de vârstă dintre ei (de 12 ani). Cei doi au negat vehement aceste zvonuri, iar Jang Na Ra a postat pe contul său de Instagram un mesaj în mai multe limbi către internăuți în care spunea: „Nu am spus nimic până acum pentru că m-am gândit că nu este corect să vorbesc despre ceva care nu necesită explicații, dar eu nu mă văd și nu mă întâlnesc cu el. Nu l-am întâlnit nici măcar în trecere pe stradă. Nu știu unde este această stradă Cheongdam Wedding Street și eu îmi petrec cea mai mare parte a timpului la mine acasă sau în cartierul meu. Faptul că încă nu sunt căsătorită este ceva care mă privește doar pe mine, în ciuda vârstei mele. Am muncit din greu ca să fiu un actor bun pe platourile de filmare și pentru că am vrut să fiu un bun actor senior pentru colegul meu mai mic. Totuși, pentru că am fost un actor senior, asta mi-a făcut rău din cauza a ceva despre care nici măcar nu am cunoștință... Nu faceți asta. De ce trebuie să vorbiți despre vârsta mea și despre cum arăt din cauza a ceva care este complet imposibil? Am încercat să trăiesc o viață sănătoasă în timp ce, în mod natural, am îmbătrânit. Eu sunt bine. Voi șterge acest mesaj în curând”. Și, într-adevăr, după o scurtă perioadă de timp, Jang Na Ra a șters acest mesaj.

În ianuarie 2018, după terminarea dramei „Go Back Couple”, Jang Na Ra a susținut un interviu în care a fost întrebată ce fel de bărbat își dorește ca soț, la care ea a răspuns: „Nici măcar nu îmi doresc un soț. Îmi doresc cel puțin să fiu într-o relație. Nu am mai avut pe cineva de 6 ani și, în acest timp, nu a existat nimeni care să îmi spună că mă place și nici nu am găsit o persoană pe care să o plac și eu. Nu am nici măcar acel „ceva”. Vreau să întâlnesc un om bun și să fiu într-o relație. Acum, nu mai sunt în postura să fiu pretențioasă dacă tipul e tânăr sau bătrân” (și râde).~ Cariera artistică ~

~ Filme ~

Polaroid (2015) / cameo

Whoever (China / 2012)

Flying With You (China / 2012)

Sky and Ocean (2009)

Girl's Revolution (China / 2007)

Oh! Happy Day (2003)

Help! I'm a Fish (voce în desen animat / 2002)

~ Drame ~

Great Real Estate (KBS2 / 2021)

Oh My Baby (tvN / 2020)

VIP (SBS / 2019)

The Last Empress (SBS / 2018)

Go Back Couple (KBS2 / 2017)

One More Happy Ending (MBC / 2016)

Hello Monster (KBS2 / 2015)

One-Winged Eagle (CCTV China / 2015)

Mr. Back (MBC / 2014)

Drama Festival "Old Farewell" (MBC / 2014)

You Are My Destiny (MBC / 2014)

Red Palanquin (Huzhou TV China / 2013)

School 2013 (KBS2 / 2012)

Race Course (CCTV China / 2012)

Baby Faced Beauty (KBS2 / 2011)

Unruly Qiao (CTV, HNTV China / 2011)

Iron Masked Singer (SXTV China / 2010)

Good Morning Shanghai (Hunan TV China / 2007)

Wedding (KBS2 / 2005)

My Bratty Princess (Guangdong Television China / 2005)

Banjun Drama (SBS / 2005)

Silver Love (CCTV China / 2004)

Love Is All Around (MBC / 2004)

Hello! Balbari (MBC / 2003 – cameo)

My Love Patzzi (MBC / 2002)

Successful Story of a Bright Girl (SBS / 2002)

New Nonstop (MBC / 2001)~ Discografie ~

Albume lansate în limba coreeană

2008 – „Dream of Asia”

2007 – „She”

2004 – „My Story”

2003 – „3rd Story”

2003 – „Jang Nara and Friends”

2002 – „Sweet Dream”

2002 – „History My Love”

2001 - „First Story”

Albume lansate în limba chineză

2012 – „Journey of Love”

2005 – „Gong Fu”

2005 – „One”
~ Premii obținute ~

2019

„Outstanding Korean Actress” la Seoul International Drama Awards pentru rolul din „The Last Empress”

„Producer Award” la SBS Drama Awards pentru drama „VIP”

2018

„Top Excellence Award, Actress in a Wednesday-Thursday Drama” la SBS Drama Awards pentru rolul din „The Last Empress”

„Special Achievement Award” (Premiu pentru realizări deosebite) la „Chunsa Film Art Awards”

2017

„Best Couple” cu actorul Son Ho Jun la KBS Drama Awards, pentru rolul din „Confession Couple”

„Excellence Award, Actress in a Miniseries” la KBS Drama Awards, pentru rolul din „Confession Couple”

2014

„Best Couple Award” cu actorul Jang Hyuk la MBC Drama Awards, pentru rolul din „You Are My Destiny”

„Popularity Award, Actress” la la MBC Drama Awards, pentru rolurile din „You Are My Destiny” și „Mr Back”

2012

„Excellence Award, Actress in a Miniseries” la KBS Drama Awards, pentru rolul din „School 2013”

2011

„Excellence Award, Actress in a Miniseries” la KBS Drama Awards pentru rolul din „Baby Faced Beauty”

2010

„Best Actress in a Foreign Film” (Cea mai bună actriță într-un film străin) la  Golden Rooster and Hundred Flowers Awards China, pentru rolul din „Sky and Ocean”

2009

„Special Award (Individual)” la CSR Korea Awards

2008

„Best Korean Star Promoting Seoul Tourism” (Cel mai bun star sud-coreean care promovează turismul în Seul) la Seoul Tour Awards

„Today's Young Artist Awards” (Premiul pentru tinerii artiști de astăzi) la Culture Day

„Asia Star Award” la Asia Model Festival Awards

2007

„Hallyu Cultural Award” la Chunsa Film Art Awards

2005

Premiul organizației internaționale Inter-Parliamentary Union pentru servicii sociale

„Top 10 Golden Song” (Top 10 Melodii de Aur) la Asia-Pacific Music Chart Awards

„Award for Outstanding Contribution to Korean-Chinese Cultural Exchange” (Premiul pentru o contribuție uimitoare în cadrul schimbului cultural Coreea de Sud – China) la Asia-Pacific Music Chart Awards

„Most Popular Singer” (Cel mai popular interpret) la China Golden Disk Awards

„Honorary Master's Degree” din partea Academiei de Film din Beijing

Recunoaștere din partea Ministerului Apărării din Coreea de Sud

2003

„Good Model Award” la Korea Advertisers Association

„Korean Singer of the Year” (Interpretul sud-coreean al anului) la CCTV-MTV Music Awards China

„Best New Actress (TV)” la Baeksang Arts Awards pentru rolul din „Successful Story of a Bright Girl”

2002

„Top 10 Stars” la SBS Drama Awards pentru rolul din „Successful Story of a Bright Girl”

„Best Newcomer in a Variety Show” la KBS Entertainment Awards

„Main Prize (Bonsang)” (Premiul Principal) la Seoul Music Awards

„Main Prize (Bonsang)” (Premiul Principal) la Golden Music Awards

„KMTV Award” la KMTV Korean Music Awards

„Most Popular Artist” la MBC Music Awards, pentru albumul „Sweet Dream”

„Grand Prize (Daesang)” (Marele Premiu) la KBS Music Awards, pentru albumul „Sweet Dream”

„Grand Prize (Daesang)” (Marele Premiu) la MBC Music Awards, pentru albumul „Sweet Dream”

„Mobile Popularity Award” la Mnet Asian Music Awards, pentru albumul „Sweet Dream”

„Best Female Artist” (Cea mai bună Artistă) la la Mnet Asian Music Awards, pentru albumul „Sweet Dream”

2001

„Best New Artist” la MBC Music Awards, pentru albumul „First Story”

„Best New Artist” la SBS Music Awards, pentru albumul „First Story”

„Best New Artist” la Golden Disk Awards, pentru albumul „First Story”
Surse: channel-korea.com; kprofiles.com; en.wikipedia.org/wiki; ddoboja.blogspot.com