//Sărbătoarea Chuseok – una dintre cele mai importante sărbători atât în Coreea de Sud, cât și în Coreea de Nord

Sărbătoarea Chuseok – una dintre cele mai importante sărbători atât în Coreea de Sud, cât și în Coreea de Nord

„Chuseok” s-ar putea traduce ad litteram „Ajunul Toamnei” și este una dintre cele mai mari și importante sărbători pentru toți coreenii (atât pentru cei din sud, cât și pentru cei din nord) și durează trei zile.

Chuseok se ține în a 15-a zi din cea de-a opta lună a calendarului lunar, atunci când este lună plină și este un fel de „Thanksgiving” american, deoarece este un moment dăruit familiei, prietenilor și mâncării. Anul acesta, în 2020, sărbătoarea are loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie.Conform tradiției, de această sărbătoare, oamenii se întorc în locurile lor natale pentru a-și cinsti părinții și bunicii și mergând la mormintele strămoșilor lor. În multe zone rurale, există obiceiul de a se îmbrăca în costume de vacă sau  broască țestoasă și de a umbla din ușă în ușă în grupuri, cântându-le gazdelor.

Una dintre activitățile tradiționale care se țin în perioada de lună plină a Chuseok este un dans popular, numit „Ganggangsullae” ( 강강술래), care dăinuie de 5.000 de ani, recunoscut și de UNESCO și descris ca „un ritual al bogăției roadelor și a fertilității”.De asemenea, se oferă daruri celor dragi și se joacă jocuri de societate, iar familiile se strâng împreună pentru a găti mâncărurile tradiționale pentru această sărbătoare.

Din păcate, în zilele noastre, nu se mai păstrează în mod riguros aceste tradiții, tinerii înlocuind vizitarea locurilor natale și a părinților cu o vacanță de trei zile.Mitul sărbătorii începutului de toamnă are legătură cu luna. În Coreea, dacă te uiți la o lună plină, vei vedea un iepure care face prăjituri de orez. Legenda sărbătorii Chuseok are legătură cu budismul și se spune că Împăratul Cerurilor a vrut să testeze loialitatea celor mai devotați elevi ai săi, și anume vulpea, maimuța și iepurele. Împăratul s-a deghizat în cerșetor și le-a cerut celor trei animale să îi dea ceva de mâncare. Fiecare animal a plecat să aducă mâncare acestuia, astfel că vulpea s-a întors cu pește, maimuța a adus fructe iar iepurele a adus niște iarbă. Pentru că s-a simțit rău față de celelalte animale cu ce i-a oferit cerșetorului, iepurele a făcut un foc cu iarba adusă și a sărit apoi în foc, pentru a se oferi ca hrană pentru cerșetor. Împăratul a fost atât de impresionat de gestul iepurelui, încât l-a desemnat pe acesta ca gardian al lunii.

În Coreea, multe alte simboluri importante sunt legate de imaginea iepurelui, cum ar fi fertilitatea, longevitatea și roadele pământului, iar prăjiturile de orez simbolizează o recoltă bună în toamnă, alături urări de bine și vise frumoase.În anul 2021, această sărbătoare va avea loc în perioada 20 – 22 septembrie.

Cu toate că această sărbătoare se ține și în Coreea de Nord de la începutul anilor `80, pătura săracă nu-și permite să călătorească sau să viziteze mormintele strămoșilor lor, acesta fiind doar un privilegiu pentru cei bogați, care se pot bucura de această sărbătoare în modul tradițional.
Sursa: chuseok.info; en.wikipedia.org